Σε διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και μετά το 2018 και στην ενεργοποίηση ενός νέου δημοσιονομικού κόφτη μετά το τέλος του προγράμματος συμφώνησε το Eurogroup, το οποίο ενέκρινε το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στη βάση των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερουν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως από την ενημέρωση που έκαναν οι θεσμοί προκύπτει πως δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία σε επίπεδων τεχνικών κλιμακίων και πως τα στελέχη των θεσμών θα επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε στη βάση αυτή πως η αξιολόγηση δεν θα κλείσει εντός του 2016, αλλά το 2017. «Δεν εξαρτάται από εμάς να κλείσει αυτή η αξιολόγηση, εξαρτάται από την Ελλάδα και τους θεσμούς το πότε θα κλείσει η τεχνική συμφωνία», ανέφερε.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνισε από την πλευρά του πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και πως βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία. «Σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης», ανέφερε.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που ενέκρινε το συμβούλιο λέγοντας πως στόχος είναι να μειωθεί ο κίνδυνος αυξημένων επιτοκίων. «Τα μέτρα αυτά θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», τόνισε.
Ο Ρεγκλινγκ διευκρίνισε ότι τα μέτρα για το χρέος θα απαιτήσουν κάποιο χρόνο. Ανέφερε πως έχουν ορίζοντα το 2060 και πως τα ομόλογα που θα ανταλλαγούν με τίτλους σταθερού επιτοκίου μεγαλύτερης διάρκειας φτάνουν τα 42 δισ. ευρώ.«Συνολικά το πακέτο μέτρων έχει πολύ περιορισμένα κόστη για τους μετόχους του ESM καθώς κάποια διαχειριστικά κόστη θα πληρωθούν από την Ελλάδα. Οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών δεν θα επηρεαστούν», είπε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε πως το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα ισχύσει αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε πως το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2018 θα μείνει στο 3,5% του ΑΕΠ, ωστόσο δεν θέλησε να προσδιορίσει το πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο, λέγοντας πως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για αυτό.
«Διατυπώθηκαν απόψεις ότι πρέπει το όριο του 3,5% του ΑΕΠ να ισχύσει για 3, 5 ή 10 χρόνια. Το ΔΝΤ δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το χρόνο που θα μπει το όριο αλλά το να υπάρχει το «πακέτο μέτρων» που θα το εξασφαλίζει», είπε ο Ντάισελμπλουμ.
Ερωτηθείς για το ΔΝΤ και συγκεκριμένα για το εάν θα μπει στο πρόγραμμα ο Γερουν Ντάισελμπλουμ είπε πως το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι θα προτείνει νέα χρηματοδότηση εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς. Το Ταμείο επανεπιβεβαίωσε ότι θα κάνει εισηγήσεις στο εκτελεστικό του συμβούλιο όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία», τόνισε σχετικά.
Κατά τον ίδιο το ΔΝΤ κατανοεί ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει να γίνει μετά το τέλος του προγράμματος το 2018. «Στα μέσα του 2018 θα δούμε ξανά τι ζητήματα προκύπτουν στη βιωσιμότητα του χρέους, και μόνο αν κριθεί απαραίτητο θα λάβουμε περισσότερα μέτρα», είπε κάτι που όμως αποτελεί νέο δεδομένο.
0 comments