ΤΩΡΑ: Τσίπρας σε Ομπάμα:”Από την πείνα γεννιώνται οι δικτατορίες” – ΌΛΑ όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον Ομπάμα
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε ευχαριστώντας τον αμερικανό προεδρο. Θεωρώ είπε ο κ. Τσίπρας ότι ήταν ιστορική για τις σχέσεις των δυο χωρών η στιγμή που ο κ. Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη των ΗΠΑ σε σχέση με την δικτατορία στην Ελλάδα…
Ο λαός μας έχει χύσει το αίμα του για να υπερασπιστεί αυτές τις αξίες, είπε ο πρωθυπουργός. Είπε ακόμα ότι ο Μπαράκ Ομπάμα υπερασπίστηκε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα απο χρώμα και θρησκεία αλλά και την προσπάθεια για την κλιματική αλλαγή. Αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή του συστήματος υγείας με το Obamacare. Mε την πολιτική που ασκήθηκε από τον Ομπάμα αναπτύχθηκε η οικονομία ενώ στην Ευρώπη με την εμμονή στην λιτότητα έχουν προκληθεί πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που υπάρχουν και συζήτησε με τον Ομπάμα και συμφώνησαν ότι το να αποστήσουν ξανά ανάπτυξη και προοπτική θα σταθούν απέναντι σε ένα κύμα σκεπτικισμού και περιχαράκωσης.
Αναφέρθηκε,επίσης στο 1953 που ρυθμίστηκε το χρέος της Γερμανίας και είπε ότι σήμερα η ισχυρή πια Γερμανία οφείλει να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο σκέψης. Η Ελλάδα και ο λαός της βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανεργία και είπε ότι σήμερα παρά τις πληγές μας στεκόμαστε όρθιοι.
Φέτος, είπε ο πρωθυπουργός μετά από πολλά χρόνια έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη. Πριν από ενάμισι χρόνο κληθηκαμε να λάβουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις και ευχαρίστησε τον Ομπάμα για τον ρόλο του εκέινες τις δύσκολες ώρες για όσα πρόσφερε στην κυβέρνηση μου, είπε χαρακτηριστικά.
Πιστεύω, είπε ο κ. Τσίπρας ότι πήραμε τις ιστορικά ορθές αποφάσεις. Απαρρίθμησε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και είπε ότι θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να ευνοούμε μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη αλλά και θα αντιστεκόμαστε σε μεταρρυθμίσεις που την υπονομεύουν.
Ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η ελληνική οικονομία και η κοινωνία μας μετά από 7 χρόνια δεν αντέχουν άλλη λιτότητα. Τώρα είναι ο χρόνος να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις και των εταίρων μας προς εμάς. Γι’ αυτό θεωρώ και σημαντική την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αυτές που θα οικοδομήσουν το ευρωπαϊκό οικοδομημα.
Είπε ακόμα ότι συζήτησαν για τις προοπτικές που ανοίγονται σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς αλλά και για την ανάπτυξη της Ναυτιλίας. Ακόμα, για τα έργα που είναι σε εξέλιξη, όπως οι αγωγοί αερίου. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι μίλησαν και για το ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες. Αλλά και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα και την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε στη συνέχεια ότι μίλησαν για τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας. Η Ελλάδα, είπε, προωθεί την συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής στην βάση του διεθνούς δικαίου. Και συνέχισε αναφέροντας: “Η χωρα μας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει βοήθησε τους πρόσφυγες που έφτασαν στα νησιά της. Παρά την περιορισμένη στήριξη από πολλές χώρες επιμένουμε ότι ο μόνος δρόμος είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Υπογραμμίσαμε, φυσικά, τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της συνέχισης της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαιο.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, επίσης, ότι “η προάσπιση και τήρηση του διεθνούς δικαίου αποτελούν προϋπόθεση για την ειρήνη και την σταθερότητα. Υπογράμμισα την προσήλωσή μου στον διάλογο με την Τουρκία. Τόνισα, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη των σχέσεων μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στην βάση του αμοιβαίου σεβασμού χωρίς την απειλή πολέμου.”
Όσο αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός μίλησε για λύση στην βάση του διεθνούς δικαίου. Στηρίζουμε είπε τις συζητήσεις που διεξάγονται και φέρνουν την ελπίδα, είπε ο κ. Τσίπρας αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και η λύση να ειναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Τελειώνοντας, θυμήθηκε τα λόγια ενός άλλους σημαντικού όπως είπε αμερικανού Προέδρου. Είχε πει ότι η πραγματική ελευθερία για τους ανθρώπους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς οικονομική ασφάλεια και ανεξαρτησία. Από την πείνα γεννιώνται οι δικτατορίες. Οι χώρες μας θα αγωνιστούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν το πισωγύρισμα στην ιστορία.